tiistai 10. kesäkuuta 2014

Rieskaset

Palsternakkarieskoissa käyttämäni ruoka-aineet.
Liityin jokin aika sitten Marttoihin ja tutustuin kasvisruokakursseilla ihaniin, uusiin makuyhdistelmiin. Karsean hyviä olivat esim. palsternakkarieskat, joiden perustaikina on nopeatekoinen ja muunneltavissa oman maun mukaan. Kiitos reseptistä menee Martoille ja Pohjois-Pohjanmaan Marttojen erityisneuvoja Marja-Leena Pirkolalle! Alkuperäinen ohje löytyy tästä: palsternakkarieskat.

Alla on Marttojen palsterankkarieskojen resepti ja siitä tekemäni juusto- ja porkkanaversiot. Ja koska rieskat ovat pieniä, kutsun niitä nimellä rieskaset :-)

Taikinan tulee olla sen verran löysää,
että sitä voi hyvin pyöritellä lusikalla.
Lusikalla "taputeltuja"











Palsternakkarieskat (Martat)

1 dl vettä
2 dl palsternakkaraastetta

1 prk (250 g) rahkaa
1 dl vettä (lisää varovasti, jotta taikinasta ei tule liian löysää)
1/2 dl öljyä (esim. rypsi-oliiviöljyä)
1 rkl siirappia
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta (sekoita jauhoihin)
4 dl sämpyläjauhoja (myös esim. pizzajauho sopii hyvin)

voiteluun munaa
pinnalle seesaminsiemeniä

- Mittaa 1 dl vettä ja palsternakkaraaste mikroaaltouuniin sopivaan kulhoon ja kypsennä täydellä teholla n. 3 min. Voit kypsentää raasteen myös kattilassa liedellä.
- Lisää kypsään, vähän jäähtyneeseen raasteeseen muut aineet. Taikinasta tulee melko löysää.
- Nosta taikinasta lusikalla pellille leivinpaperin päälle kokkareita.
- Taputtele kokkareet jauhotetulla kädellä litteiksi rieskoiksi (tai tasoittele lusikalla).
- Voitele rieskat munalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
- Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Reseptistä tulee n. 16 pientä rieskaa ja yhdessä rieskassa on n. 103 kcal.

Palsternakkarieskat

Juustorieskaset

1 dl kaurahiutaleita
1 prk (250 g) rahkaa
2 dl vettä (lisää varovasti, jotta taikinasta ei tule liian löysää)
1/2 dl öljyä
2 rkl fariinisokeria
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta (sekoita jauhoihin)
4 dl sämpyläjauhoja  (myös esim. pizzajauho sopii hyvin)
120 g parmesanlastuja tai cheddarraastetta (lisää viimeisenä)
voiteluun munaa
pinnalle seesaminsiemeniä

- Sekoita kaikki aineet keskenään, juusto viimeisenä.
- Nosta taikinasta lusikalla pellille leivinpaperin päälle kokkareita.
- Taputtele kokkareet jauhotetulla kädellä litteiksi rieskoiksi (tai tasoittele lusikalla).
- Voitele rieskat munalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
- Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Reseptistä tulee n. 16 pientä rieskaa ja yhdessä rieskassa on n. 129 kcal.

Juustorieskaset

Porkkanarieskaset

1½ dl vettä
2-3 dl porkkanaraastetta (jotta tulee kunnolla makua)

1 prk (250 g) rahkaa
1 dl vettä (lisää varovasti, jotta taikinasta ei tule liian löysää)
1/2 dl öljyä
2 rkl fariinisokeria
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta (sekoita jauhoihin)
4 dl sämpyläjauhoja  (myös esim. pizzajauho sopii hyvin)
voiteluun munaa
pinnalle seesaminsiemeniä

- Mittaa 1½ dl vettä ja porkkanaraaste mikroaaltouuniin sopivaan kulhoon ja kypsennä täydellä teholla n. 2-3 min. Voit kypsentää raasteen myös kattilassa liedellä. Vaatii lyhyemmän kypsennysajan kuin palsternakka.
- Lisää kypsään, vähän jäähtyneeseen raasteeseen muut aineet. Taikinasta tulee melko löysää.
- Nosta taikinasta lusikalla pellille leivinpaperin päälle kokkareita.
- Taputtele kokkareet jauhotetulla kädellä litteiksi rieskoiksi (tai tasoittele lusikalla).
- Voitele rieskat munalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
- Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Reseptistä tulee n. 16 rieskaa ja yhdessä rieskassa on n. 98 kcal.


Porkkanarieskaset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti